Anlamlı Kodlama Nedir ?

03:46 Unknown 0 Comments

Merhaba arkadaşlar. Bu yayınımızda anlamlı kodlama nedir ve öğrenmeye ne gibi bir katkısı vardır onu inceleyeceğiz. İlk önce anlamlı kodlamanın tanımını yapalım.


Anlamlı Kodlama : Uzun süreli bellekte var olan bilgi ile kısa süreli bellekteki bilginin eşleştirilerek bilginin bellek sistemine yerleştirilmesidir.

Yeni bilgi ile önceki bilginin ilişkilendirilerek uzun süreli belleğe aktarılması işlemidir.



Anlamlı kodlamaya örnek vermek gerekirse ; hepimiz kimya dersinde H2SO4 (sülfürik asit )'i Hasan 2 Salak Osman 4 diye kodlamışızdır ve bu kodlama uzun zaman geçse de hala aklımızın bir kenarında yer ediyor. 


Kendimden örnek verecek olursam, ilkokulda İngilizce dersinde alfabeyi şarkı tarzında kodlamıştım ve hala İngilizce alfabeyi şarkı biçiminde söylüyorum. 


Şimdi ise Anlamlı Kodlamanın öğrenme üzerindeki etkisine bakalım.


Anlamlı kodlama, öğrenme üzerinde çok büyük bir yere sahiptir. Yukarıda da bahsettiğim gibi kodlamanın mantıklı yada mantıksız olmasının bir önemi yok. Bir şekilde bilgi ile o bilgiyi bize hatırlatacak resim , mani , şarkı gibi farklı şekillerde anlamlandırdıysak , bilgiyi geri çağırma kısmında da bu şekilde hatırlamamız daha kolay olur. 


Anlamlı kodlamanın faydaları :


  1. Bilgiyi kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarma süresini kısaltır.
  2. Bilgiyi kısa süreli (çalışan) belleğe çağırma süresini kısaltır.
  3. Bilgiyi hatırlamayı kolaylaştırır.
Elimden geldiği kadarıyla size Anlamlı kodlama ve yararlarından bahsettim. Bir dahaki yayınımda görüşmek üzere. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.


Kaynakça: http://egitimbilimlerinotlari.com/tag/kodlama/


0 yorum: