Kavram Türleri

06:44 Unknown 0 Comments

Merhaba arkadaşlar. Bu yayınımızda "kavram nedir ? " "kavram türleri nelerdir ? " konularına göz atacağız. İlk önce Kavram ne demekmiş buna bakalım. 

Kavram :   Kavram, bir nesnenin zihindeki tasarımıdır. Bu bir yönüyle nesneye, diğer yönüyle anlama ifade eder. Kavramın dildeki karşılığına terim denir. Kavramlar yoluyla düşünür, düşündüğümüzü dil yoluyla aktarırız.


Kavram Türleri Nelerdir ?

a) Soyut Kavramlar ve Somut Kavramlar : 

 Duyu organları ile algılanabilen her şey somuttur. Duyularla algılanamayan, sadece somut kavrama atfedilen özelliklerden somutlanarak elde edilen kavramlar soyut kavramlardır. Mesela somut kavramlar nesnel dünyada varlıklara karşılık gelir. Örneğin “insan”, duyu organlarıyla algılanan somut bir kavramdır. Ama insana özgü birtakım niteliklerden ayıklanarak “insanlık” diye ortaya çıkan kavram, somut olarak yoktur ve soyut kavram olarak nitelendirilir.

b) Nesnel ve İlişkisel Kavramlar :
İnsanların kendi çevresinde bulunan fiziksel varlık ya da nesneleri sınıflandırmada kullanılan kavrama Nesnel Kavramlar denir.
Nesnel kavramlar arası ilişkiyi betimlemede kullanılan ve çoğunlukla sözel bilgilerden oluşan önermelere İlişkisel Kavram adı verilir.


c) Üst , Alt ve Bağlantılı Kavramlar :
Kavram yapılandırması içinde en tepede olan ve en geniş kapsamlılığı gösteren kavrama Üst Kavram adı verilir.

Üst kavramların özel bir bölümünü oluşturan bir alt düzey kavramlara ise Alt Kavram adı verilir.

d)Kendiliğinden ve Kendiliğinden Olmayan Kavramlar :
Kavramları oluşumlarına göre 2 farklı gruba ayıran Piaget ; çocukların düşünme özelliklerini doğrudan yansıtan kavramlara Kendiliğinden Olan Kavramlar adını vermiştir.

Çocukların , çevresi tarafından istenilen doğrultuda sergilediği düşünme biçimini gösteren kavramlara ise Kendiliğinden Olmayan Kavramlar adını vermiştir.


e)Günlük ve Bilimsel Kavramlar :
Kavramların oluşumunu doğal ve eğitsel olarak gruplandıran Vygotsky kavramları günlük ve bilimsel olarak ikiye ayırmıştır.

Günlük kavramlar : Günlük bağlamda gelişen ve etkileşimler sonucu oluşan kavramlardır. 

Bilimsel Kavramlar : Belirli bir bilim dalıyla ilişkili olarak okulda öğretilir. 


Bir sonraki yayınımda görüşmek üzere. 


Kaynakça : 
http://ogta.net/lesson/strateji-sunum
http://slideplayer.biz.tr/slide/2701458/


0 yorum: